Als moeder van een bruisend gezin en een gepassioneerde thuiskok, heb ik mij de afgelopen jaren verdiept in de wereld van gluten- en lactosevrije recepten. Mijn reis begon toen we ontdekten dat mijn jongste dochter niet zo goed reageerde op standaard melkproducten en brood. Toen hebben we onze manier van eten en drinken aangepast. Aanvankelijk voelde ik me overweldigd. Hoe kon ik ervoor zorgen dat mijn gezin nog steeds kon genieten van onze gezamenlijke maaltijden zonder dat mijn dochter zich buitengesloten voelde? Wat blijkt, er zijn genoeg lekkere gluten- en lactosevrije recepten om zelf te maken! In deze blog vertel ik jullie graag hoe je ons favoriete gluten- en lactosevrij recept voor ontbijt, lunch en avondeten bereidt.
Glutenvrij en lactosevrij recept voor het ontbijt: Banaan-Haverpannenkoekjes
Ze zijn een heerlijk en gezond alternatief voor traditionele pannenkoeken. Dit gluten- en lactosevrije recept is voedzaam, makkelijk te maken en snel te bereiden. De benodigde ingrediënten:
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 1/2 kopje glutenvrije haver (gemalen tot meel)
- 1/4 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- Kokosolie (voor bakken)
- Verse bessen en ahornsiroop (voor serveren)
Bereidingswijze:
- Prak de bananen in een kom en klop de eieren door.
- Voeg het glutenvrije havermeel, bakpoeder en zout toe. Meng tot een glad beslag.
- Verwarm een scheutje kokosolie op middelhoog vuur (breng het niet aan kook).
- Schep kleine hoeveelheden van het beslag in de pan en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
- Serveer warm met verse bessen en een scheutje ahornsiroop.
Wij zijn helemaal verkocht door dit overheerlijke recept. Ik hoop jullie ook! 🙂
Glutenvrij en lactosevrij recept voor de lunch: Quinoa met gegrilde groente
Dit voedzaam en smaakvolle gerecht is ideaal voor een gezonde lunch. Het combineert de lichte, nootachtige smaak van quinoa met de zoetheid van de gegrilde groente. De benodigde ingrediënten:
- 1 kopje quinoa
- 2 kopjes water
- Verschillende groenten (Wij houden van courgette, paprika en cherrytomaten)
- Handvol verse spinazie
- Olijfolie
- Citroensap
- Zout en peper
- Basilicum of peterselie
Bereidingswijze:
- Spoel de quinoa af onder koud water en doe deze in een pan met 2 kopjes water. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen tot het water is opgenomen. Laat het daarna afkoelen.
- Gril de groenten in een grillpan met een beetje olijfolie tot ze zacht en licht verkoold zijn.
- Meng in een grote kom de afgekoelde quinoa, gegrilde groenten, verse spinazie, een scheutje olijfolie, citroensap, zout, peper en de verse kruiden.
- En smullen maar!
Dit gluten lactosevrij recept is bij ons een echte favoriet geworden. Het gejuich is luid wanneer ik mijn kinderen vertel wat we gaan eten.
Glutenvrij en lactosevrij recept voor het avondeten: Zalm uit de oven met zoete aardappel
Wij zijn echte viseters. Dus ik was blij dat ik dit recept ontdekt heb. Dit recept is gluten en lactosevrij en zal je smaakpapillen versteld doen staan. De benodigde ingrediënten:
- 4 zalmfilets
- 2 grote zoete aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 broccoli, in roosjes gesneden
- Olijfolie
- Zout en peper
- Citroen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de zoete aardappelblokjes en broccoli roosjes rondom de zalm. Breng het op smaak door er olijfolie en zout en peper overheen te doen. Hoeveelheid is afhankelijk van eigen smaak.
- Bak in de oven voor 20 tot 25 minuten. De zalm moet goed gaar zijn en de groenten zacht.
- Haal uit de oven, knijp de citroen uit en doe het sap er lichtjes overheen.
- Smullen maar!
Binnen een half uur een heerlijk recept op tafel. Geheel gluten- en lactosevrij. Heb je nog ingrediënten over? Dan kun je mooi gaan koken met kliekjes.
Kook met liefde
De overstap naar een gluten- en lactosevrije recepten wat in het begin een uitdaging, maar het heeft ons zoveel gebracht. We eten gevarieerder, zijn creatiever in de keuken en bovenal, we doen het samen. Ik zeg: Eet smakelijk! 🙂