Ben je gek op spruitjes? De meeste kinderen vinden het maar niks. Met dit recept maak je iedereen blij met deze groene vitaminebommetjes.
Stamppot spruitjes met kaas en spekjes
Course: HoofdCuisine: NederlandsDifficulty: Gemiddeld4
porties14
minutes30
minutes500
kcal30
gram35
gram20
gram33
gramMijn heerlijke stamppot spruitjes met kaas en spekjes combineert de rijke smaken van spruitjes en spekjes met romige aardappelen en gesmolten kaas. Perfect voor een koude avond. Deze eenvoudige en voedzame maaltijd is snel klaar en zit boordevol smaak. Stamp de gekookte aardappelen en spruitjes samen met melk, boter en knoflook tot een smeuïge massa. Roer vervolgens de knapperige spekjes en geraspte kaas erdoor voor een hartige twist. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat voor een echte winterse traktatie. Geniet van dit heerlijke culinaire recept.
Ingrediënten
800 Gram aardappelen, geschild in stukken
500 Gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
200 Gram spekjes
100 Gram geraspte oude kaas
500 ML melk
2 Eetlepels boter
1 Teentje knoflook, fijngehakt
Zout en peper naar smaak
Nootmuskaat naar smaak
Bereidingswijze
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze ongeveer 10 minuten. Voeg dan de spruitjes toe en kook nog eens 10 tot 15 minuten tot alles gaar is.
- Terwijl de aardappelen en spruitjes koken, bak je de spekjes in een koekenpan zonder extra vet. Bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Giet de aardappelen en spruitjes af en doe ze terug in de pan. Voeg de melk, boter en knoflook toe. Stamp alles goed door elkaar tot een smeuïge stamppot ontstaat. Roer de geraspte kaas erdoor tot deze gesmolten is.
- reng de stamppot op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Roer de spekjes erdoor.
- Voeg voor het serveren een extra klontje boter toe voor nog meer smeuïgheid.
Notities
- Variatietips op mijn stamppot spruitjes met kaas en spekjes:
- Voeg een beetje extra geraspte kaas toe aan de stamppot voor een nog rijkere smaak.
- Probeer wat verse tijm of rozemarijn toe te voegen voor aromatische twist.
- Voeg wat grove mosterd toe om de stamppot een heerlijke pittige smaak te geven.